Limba

WSR 900-PE (01)

Manual de utilizare original

Date referitoare la manual de utilizare

Referitor la acest manual de utilizare

  • Atenționare! Înainte de a utiliza produsul, asigurați-vă că ați citit și ați înțeles manualul de utilizare care însoțește produsul, inclusiv instrucțiunile, indicațiile de siguranță și de avertizare, imaginile și specificațiile. Familiarizați-vă, în special, cu toate instrucțiunile, indicațiile de siguranță și de avertizare, imaginile, specificațiile, componentele și funcțiile. În caz de nerespectare a acestora, există pericol de electrocutare, incendiu și/sau vătămări grave. Păstrați manualul de utilizare, inclusiv toate instrucțiunile, indicațiile de siguranță și avertizare, pentru utilizare ulterioară.
  • Produsele Image alternative sunt destinate utilizatorilor profesioniști, iar operarea cu acestea, întreținerea și repararea lor sunt activități permise numai personalului autorizat și instruit. Acest personal trebuie să fie instruit în mod special cu privire la potențialele pericole. Produsul și mijloacele sale auxiliare pot genera pericole dacă sunt utilizate necorespunzător sau folosite inadecvat destinației de către personal neinstruit.
  • Manualul de utilizare anexat corespunde stadiului tehnologic actual la momentul tipăririi. Găsiți întotdeauna cea mai recentă versiune online pe pagina de produs Hilti. În acest scop, urmați linkul sau codul QR din acest manual de utilizare, marcat cu simbolul Image alternative.
  • Transmiteți produsul către alte persoane numai cu acest manual de utilizare.

Explicitarea simbolurilor

Indicaţii de avertizare

Indicaţiile de avertizare avertizează împotriva pericolelor care apar în lucrul cu produsul. Sunt utilizate următoarele cuvinte-semnal:
PERICOL
PERICOL !
  • Pentru un pericol iminent şi direct, care duce la vătămări corporale sau la accidente mortale.
ATENŢIONARE
ATENŢIONARE !
  • Pentru un pericol iminent şi posibil, care poate duce la vătămări corporale sau la accidente mortale.
AVERTISMENT
AVERTISMENT !
  • Pentru o situaţie potenţial periculoasă, care poate duce la vătămări corporale sau pagube materiale.

Simboluri în documentaţie

În această documentaţie sunt utilizate următoarele simboluri:
Image alternative Citiţi manualul de utilizare înainte de folosire
Image alternative Indicaţii de folosire şi alte informaţii utile
Image alternative Lucrul cu materiale reutilizabile
Image alternative Nu aruncaţi aparatele electrice şi acumulatorii în containerele de gunoi menajer

Simboluri în imagini

Următoarele simboluri sunt utilizate în imagini:
Image alternative Aceste numere fac trimitere la imaginea respectivă de la începutul acestor instrucţiuni
Image alternative Numerotarea reflectă ordinea etapelor de lucru în imagine şi poate să difere de etapele de lucru din text
Image alternative Numerele poziţiilor sunt utilizate în figura Vedere generală şi fac trimitere la numerele din legendă în paragraful Vedere generală a produsului
Image alternative Acest semn are rolul de a stimula o atenţie deosebită din partea dumneavoastră în lucrul cu produsul.

Simboluri în funcţie de produs

Simboluri pe produs

Pe produs sunt utilizate următoarele simboluri:
Image alternative Frecvenţa curselor pe minut
Image alternative Frecvenţa curselor
Image alternative Curent alternativ
Image alternative Cu izolaţie dublă
Image alternative Hertzi
Image alternative Volţi
Image alternative Amperi
Image alternative Blocat
Image alternative Deblocat

Securitate

Instrucţiuni de ordin general privind securitatea şi protecţia muncii pentru sculele electrice

Image alternative ATENŢIONARE Consultaţi toate instrucţiunile de protecţie a muncii, instrucţiunile de lucru, imaginile şi datele tehnice cu care este prevăzută această sculă electrică. Neglijenţele în respectarea următoarelor instrucţiuni pot provoca electrocutări, incendii şi/ sau accidentări grave.
Păstraţi toate instrucţiunile de protecţie a muncii şi instrucţiunile de lucru pentru consultare în viitor.
Termenul de „sculă electrică“ folosit în instrucţiunile de protecţie a muncii se referă la sculele cu alimentare de la reţea (cu cablu de reţea) la sculele electrice cu alimentare de la acumulatori (fără cablu de reţea).
Securitatea în locul de muncă
  • Menţineţi curăţenia şi un iluminat bun în zona de lucru. Dezordinea sau iluminatul insuficient în zona de lucru pot constitui surse de accidente.
  • Nu lucraţi cu scula electrică în medii cu pericol de explozie, în care sunt prezente lichide, gaze sau pulberi inflamabile. Sculele electrice generează scântei care pot aprinde pulberile sau vaporii.
  • Nu permiteţi accesul copiilor şi al altor persoane în zona de lucru pe parcursul utilizării sculei electrice. În cazul distragerii atenţiei, puteţi pierde controlul asupra aparatului.
Securitatea electrică
  • Fişa de racord a sculei electrice trebuie să se potrivească cu priza de alimentare. Orice gen de modificare a fişei este interzis. Nu folosiţi niciun tip de fişe adaptoare împreună cu scule electrice cu pământare de protecţie. Fişele nemodificate şi prizele adecvate diminuează riscul de electrocutare.
  • Evitaţi contactul corpului cu suprafeţele legate la pământ, cum ar fi ţevile, sistemele de încălzire, plitele şi frigiderele. Există un risc major de electrocutare atunci când corpul se află în contact cu obiecte legate la pământ.
  • Feriţi sculele electrice de influenţa ploii şi umidităţii. Pătrunderea apei în scula electrică creşte riscul de electrocutare.
  • Nu utilizaţi cablul de legătură în scopuri pentru care nu este destinat, de exemplu pentru a transporta scula electrică, a suspenda scula electrică sau pentru a trage fişa din priza de alimentare. Feriţi cablul de legătură de influenţele căldurii, uleiului, muchiilor ascuţite sau componentelor aflate în mişcare. Cablurile de legătură deteriorate sau înfăşurate majorează riscul de electrocutare.
  • Dacă lucraţi cu o sculă electrică în aer liber, utilizaţi numai cabluri prelungitoare care sunt adecvate şi pentru folosirea în exterior. Folosirea cablurilor prelungitoare adecvate lucrului în aer liber diminuează riscul de electrocutare.
  • Dacă punerea în exploatare a sculei electrice într-un mediu cu umiditate nu se poate evita, utilizaţi un întrerupător automat de protecţie diferenţial. Utilizarea unui întrerupător automat de protecţie diferenţial diminuează riscul de electrocutare.
Securitatea persoanelor
  • Procedaţi cu atenţie, concentraţi-vă la ceea ce faceţi şi lucraţi în mod raţional atunci când manevraţi o sculă electrică. Nu folosiţi nicio sculă electrică dacă sunteţi obosit sau dacă vă aflaţi sub influenţa drogurilor, alcoolului sau medicamentelor. Un moment de neatenţie în folosirea sculei electrice poate duce la accidentări serioase.
  • Purtaţi echipament personal de protecţie şi, întotdeauna, ochelari de protecţie. Folosirea echipamentelor personale de protecţie, ca de ex. masca anti-praf, încălţămintea antiderapantă, casca de protecţie sau căştile antifonice, în funcţie de tipul sculei electrice şi de natura aplicaţiei de lucru, duce la diminuarea riscului de accidentare.
  • Împiedicaţi pornirea involuntară a aparatului. Asiguraţi-vă că scula electrică este deconectată, înainte de a o racorda la alimentarea electrică şi/ sau la acumulator, de a o lua din locul de lucru sau de a o transporta. Situaţiile în care transportaţi scula electrică ţinând degetul pe întrerupător sau racordaţi aparatul în stare pornită la alimentarea electrică pot duce la accidente.
  • Înainte de a porni scula electrică, îndepărtaţi uneltele de reglaj sau cheile fixe. Un accesoriu de lucru sau o cheie fixă, aflate într-o componentă rotativă a aparatului, pot provoca vătămări corporale.
  • Evitaţi o poziţie anormală a corpului. Asiguraţi-vă o poziţie stabilă şi păstraţi-vă întotdeauna echilibrul. În acest fel, veţi putea controla mai bine scula electrică în situaţii neaşteptate.
  • Purtaţi îmbrăcăminte de lucru adecvată. Nu purtaţi haine largi sau bijuterii. ţineţi părul, îmbrăcămintea şi mănuşile departe de componentele aflate în mişcare. Îmbrăcămintea largă, bijuteriile sau părul lung pot fi prinse de piesele aflate în mişcare.
  • Dacă există posibilitatea montării unor accesorii de aspirare şi captare a prafului, asiguraţi-vă că acestea sunt racordate şi folosite corect. Utilizarea unui sistem de aspirare a prafului poate diminua pericolul provocat de praf.
  • Nu vă bazaţi pe măsuri de securitate greşite şi nu vă dispensaţi de reglementările de securitate pentru sculele electrice, chiar dacă sunteţi familiarizat cu scula electrică după multiple folosiri ale acesteia. Lucrul neatent poate duce în fracţiuni de secundă la accidentări grave.
Utilizarea şi manevrarea sculei electrice
  • Nu suprasolicitaţi aparatul. Folosiţi scula electrică special destinată lucrării dumneavoastră. Cu scula electrică adecvată, lucraţi mai bine şi mai sigur în domeniul de putere specificat.
  • Nu folosiţi nicio sculă electrică având întrerupătorul defect. O sculă electrică ce nu mai permite pornirea sau oprirea sa este periculoasă şi trebuie reparată.
  • Scoateţi fişa din priză şi/ sau înlăturaţi acumulatorul dacă este detaşabil, înainte de executarea unor reglaje la aparat, înlocuirea accesoriilor sau depozitarea aparatului. Această măsură de precauţie reduce riscul unei porniri involuntare a sculei electrice.
  • Păstraţi sculele electrice în locuri inaccesibile copiilor, atunci când nu le utilizaţi. Nu permiteţi folosirea aparatului de către persoane care nu sunt familiarizate cu acesta sau care nu au citit instrucţiunile de faţă. Sculele electrice sunt periculoase atunci când sunt folosite de persoane fără experienţă.
  • Îngrijiţi sculele electrice şi accesoriile cu multă atenţie. Controlaţi funcţionarea impecabilă a componentelor mobile şi verificaţi dacă acestea nu se blochează, dacă există piese sparte sau care prezintă deteriorări de natură să influenţeze negativ funcţionarea sculei electrice. Dispuneţi repararea pieselor deteriorate înainte de punerea în exploatare a aparatului. Multe accidente se produc din cauza întreţinerii defectuoase a sculelor electrice.
  • Păstraţi accesoriile aşchietoare bine ascuţite şi curate. Accesoriile aşchietoare întreţinute atent, cu muchii aşchietoare bine ascuţite se blochează mai greu şi pot fi conduse mai uşor.
  • Utilizaţi scula electrică, accesoriile, dispozitivele de lucru etc. corespunzător acestor instrucţiuni. ţineţi seama de condiţiile de lucru şi de activitatea care urmează a fi desfăşurată. Folosirea unor scule electrice destinate altor aplicaţii de lucru decât cele prevăzute poate conduce la situaţii periculoase.
  • Menţineţi mânerele şi suprafeţele mânerelor în stare uscată, curată, fără ulei şi unsoare. Mânerele şi suprafeţele mânerelor nu permit utilizarea şi controlul sculei electrice în siguranţă în situaţii neprevăzute, dacă sunt alunecoase.
Service
  • Încredinţaţi repararea sculei electrice a dumneavoastră numai personalului calificat de specialitate şi numai în condiţiile folosirii pieselor de schimb originale. În acest fel, este garantată menţinerea siguranţei de exploatare a sculei electrice.

Instrucţiuni de protecţie a muncii pentru tăierea cu un ferăstrău cu pânză care execută mişcare oscilatorie

  • Ţineţi scula electrică de suprafeţele izolate ale mânerelor, dacă executaţi lucrări în care dispozitivul de lucru poate întâlni conductori electrici ascunşi sau propriul cablu de legătură. Contactul cu un conductor parcurs de curent poate pune sub tensiune şi piesele metalice ale aparatului şi poate duce la electrocutări.
  • Fixaţi şi asiguraţi accesoriul de lucru cu menghine sau într-un alt mod pe o suprafaţă-suport stabilă. Dacă ţineţi piesa care se prelucrează numai cu mâna sau presată pe corpul dumneavoastră, ea rămâne într-o poziţie labilă, ceea ce poate duce la pierderea controlului.

Instrucţiuni suplimentare de protecţie a muncii pentru ferăstraie

Securitatea persoanelor
  • Nu aduceţi mâinile în zona de tăiere a ferăstrăului şi la pânza de ferăstrău. Ţineţi de mânerul suplimentar sau de carcasa motorului cu a doua mână. Dacă ţineţi ferăstrăul cu ambele mâini, acestea nu pot fi vătămate la tăierea cu ferăstrăul.
  • Folosiţi produsul numai în stare tehnică impecabilă.
  • Nu efectuaţi niciodată intervenţii neautorizate sau modificări la aparat.
  • Evitaţi atingerea pieselor în rotaţie - pericol de accidentare!
  • Purtaţi mănuşi de protecţie şi la schimbarea accesoriilor de lucru. Atingerea dispozitivului de lucru poate duce la vătămări prin tăiere şi arsuri.
  • Înainte de începerea lucrului stabiliţi clasa de periculozitate a materialului pulverulent care se formează în timpul lucrărilor. Utilizaţi un aspirator de praf industrial cu clasificare a clasei de protecţie avizată oficial, care corespunde dispoziţiilor locale cu privire la protecţia împotriva prafului. Pulberea materialelor cum ar fi vopselele care conţin plumb, unele tipuri de lemn, betonul / zidăria / piatra care conţine cuarţ şi minerale, precum şi metale pot dăuna sănătăţii.
  • Asiguraţi o aerisire bună a locului de muncă şi purtaţi, dacă este cazul, o mască de protecţie a respiraţiei, adecvată pentru praful respectiv. Atingerea sau inhalarea pulberii poate provoca reacţii alergice şi/ sau afecţiuni ale căilor respiratorii ale utilizatorului sau ale persoanelor aflate în apropiere. Manevrarea materialului care conţine azbest este permisă numai persoanelor cu pregătire de specialitate.
  • Nu duceţi mâinile sub piesa care se prelucrează.
  • Ţineţi întotdeauna ferm produsul cu ambele mâini de mânerele special prevăzute şi aduceţi braţele într-o poziţie în care puteţi capta forţele de recul.
  • Ţineţi mânerele uscate şi curate.
  • Staţi întotdeauna lateral faţă de pânza de ferăstrău şi nu aduceţi niciodată pânza de ferăstrău în linie cu corpul dumneavoastră. În cazul unui recul, ferăstrăul poate sări pe direcţie înapoi!
  • Dacă pânza de ferăstrău se înţepeneşte sau dacă întrerupeţi lucrul, deconectaţi ferăstrăul şi ţineţi-l nemişcat, până când pânza de ferăstrău ajunge în stare de repaus complet. Nu încercaţi niciodată să îndepărtaţi ferăstrăul din piesa care se prelucrează sau să-l trageţi spre înapoi, cât timp pânza de ferăstrău se mişcă; în caz contrar este posibil un recul.
  • Dacă doriţi să reporniţi un ferăstrău care se află în piesa de prelucrat, centraţi pânza de ferăstrău în fanta tăiată şi verificaţi dacă dinţii ferăstrăului nu s-au agăţat în piesa care se prelucrează.
  • Procedaţi cu o atenţie deosebită la tăierea cu ferăstrăul în pereţii existenţi sau alte zone fără vizibilitate. Pânza de ferăstrău care intră adânc în material se poate bloca în obiecte ascunse la operaţia de tăiere şi poate provoca un recul.
Securitatea electrică
  • Verificaţi înainte de începerea lucrului dacă în zona de lucru există conductori electrici, conducte de gaz şi ţevi de apă acoperite. Piesele metalice de pe exteriorul aparatului pot cauza o electrocutare dacă deterioraţi accidental un conductor electric.
  • Ţineţi aparatul de suprafeţele izolate ale mânerelor, când executaţi lucrări în care dispozitivul de lucru poate întâlni conductori electrici ascunşi. Contactul cu un conductor parcurs de curent poate pune sub tensiune şi piesele metalice ale aparatului şi poate duce la electrocutări.

Instrucţiuni suplimentare de protecţie a muncii

  • Folosiţi produsul numai în stare tehnică impecabilă.
  • Nu efectuaţi niciodată intervenţii neautorizate sau modificări asupra produsului.
  • Nu utilizaţi pânze de ferăstrău tocite sau deteriorate. Acestea cauzează o fricţiune ridicată, înţepenire sau reculul pânzei de ferăstrău.
  • Verificaţi înainte de începerea lucrului dacă în zona de lucru există conductori electrici, conducte de gaz şi ţevi de apă acoperite. Piesele metalice de pe exteriorul produsului pot cauza o electrocutare dacă deterioraţi accidental un conductor electric.
  • Asiguraţi piesa de lucru într-un dispozitiv stabil. Nu ţineţi niciodată în mână sau deasupra piciorului piesa care urmează a fi tăiată.
  • Conectaţi produsul numai atunci când sunteţi în poziţia de lucru.
  • În cursul lucrărilor, conduceţi întotdeauna produsul în sensul distanţării de corp.
  • Lucraţi cu o presiune de apăsare moderată şi cu o viteza de tăiere adecvată, în special în cazul diametrelor mari ale ţevilor. Se evită astfel supraîncălzirea produsului.
  • La secţionarea conductelor din ţeavă, asiguraţi-vă că aceste conducte nu mai conţin lichide. Goliţi-le, după caz.
  • La secţionarea conductelor din ţeavă ţineţi produsul într-o poziţie mai înaltă decât conducta care va fi secţionată. Produsul nu posedă protecţie împotriva pătrunderii umidităţii. Lichidul revărsat poate cauza un scurtcircuit în produs.
  • Nu tăiaţi niciodată materiale de bază necunoscute şi menţineţi calea de tăiere în partea de sus şi în cea de jos liberă de obstacole. Dacă pânza de ferăstrău întâlneşte un obiect, ea poate produce un recul asupra produsului.
  • Purtaţi mănuşi de protecţie şi la schimbarea accesoriilor de lucru. Atingerea dispozitivului de lucru poate duce la vătămări prin tăiere şi arsuri.
  • Aveţi în vedere instrucţiunile producătorului pentru manevrarea şi păstrarea pânzelor de ferăstrău.
  • În timpul folosirii produsului, utilizatorul şi persoanele aflate în apropiere trebuie să folosească echipament de protecţie adecvat: ochelari de protecţie, cască de protecţie, căşti antifonice, mănuşi de protecţie şi o mască uşoară de protecţie respiratorie.
  • Nu utilizaţi produsul niciodată fără apărătoarea pentru mâini montată. Apărătoarea închizătorului mandrinei/ mandrinei nu trebuie utilizată ca zonă de prindere. Apare pericolul de accidentări la închizătorul mandrinei/ mandrină.
  • Produsul trebuie apăsat cu papucul de apăsare pe piesa care se prelucrează. Se asigură astfel un mod de lucru optim şi sigur.
  • Utilizaţi permanent lungimi ale pânzelor de ferăstrău care depăşesc cu cel puţin 40 mm dimensiunile piesei pe parcursul ciclului cursei. Acest lucru ajută la evitarea reculurilor.

Descriere

Vedere generală a produsului

Image alternative
  1. Închizătorul mandrinei/ mandrina
  2. Comutator pentru cursa pendulantă
  3. Regulatorul frecvenţei de pendulare
  4. Siguranţă pentru transport
  5. Comutator de comandă
  6. Plăcuţa de identificare
  7. Motorul
  8. Transmisia
  9. Zona frontală de prindere (apărătoarea pentru mâini)
  10. Apărătoare pentru mâini
  11. Tastă pentru ajustarea papucului de apăsare
  12. Papuc de apăsare
  13. Pânză de ferăstrău

Utilizarea conformă cu destinaţia

Produsul descris este un ferăstrău longitudinal. El este destinat debitării de lemn, materiale asemănătoare lemnului şi metalice, precum şi materialului plastic.

Produsul este conceput pentru operare cu ambele mâini.

Posibilă folosire greşită

Nu tăiaţi cu maşina în cărămidă, beton, beton celular, piatră naturală sau ţiglă.
Nu tăiaţi cu maşina conducte în care există lichide.

Setul de livrare

Ferăstrău longitudinal, pânză de ferăstrău, manual de utilizare.
Pentru o exploatare sigură utilizaţi numai piese de schimb şi materiale consumabile originale. Piese de schimb, materiale consumabile şi accesorii avizate de noi pentru produs găsiţi la centrul dumneavoastră Hilti sau la: www.hilti.com

Date tehnice

Proprietăți ale produsului

Tensiunea nominală, curentul nominal, frecvenţa şi puterea nominală consumată sunt indicate pe plăcuţa de identificare specifică ţării.
La punerea în exploatare cu un generator sau transformator, puterea debitată a acestora trebuie să fie cel puţin dublă faţă de puterea nominală consumată indicată pe plăcuţa de identificare a aparatului. Tensiunea de lucru a transformatorului sau a generatorului trebuie să fie situată în orice moment într-un interval de +5 % până la -15 % din tensiunea nominală a aparatului.

WSR 900-PE
Generația produsului
01
Greutate conform EPTA Procedure-01
3,6 kg
Frecvenţa curselor
0 rot/min … 2.700 rot/min
Lungimea cursei
32 mm

Datele privind zgomotul și valorile vibrațiilor

Valorile presiunii acustice și ale vibrațiilor indicate în aceste instrucțiuni au fost măsurate corespunzător unui procedeu standardizat de măsură și pot fi utilizate pentru compararea reciprocă a sculelor electrice. Ele sunt adecvate și pentru o apreciere provizorie a valorilor de expunere.
Datele indicate se referă la aplicațiile principale de lucru ale sculei electrice. Firește că, dacă scula electrică este utilizată pentru alte aplicații de lucru cu dispozitive de lucru neprevăzute sau cu o întreținere insuficientă, datele pot să difere. Acest lucru poate ridica în mod considerabil valorile de expunere pe întreaga durată de lucru.
Pentru o apreciere exactă a valorilor de expunere, trebuie să se ia în calcul și timpii în care scula electrică este deconectată sau în care ea funcționează, dar nu execută efectiv nicio activitate. Acest lucru poate reduce în mod considerabil valorile de expunere pe întreaga durată de lucru.
Stabiliți măsuri de securitate suplimentare pentru protecția operatorului față de efectele sonore și ale vibrațiilor, ca de exemplu: întreținerea sculei electrice și a dispozitivelor de lucru, menținerea mâinilor în stare caldă, organizarea proceselor de lucru.
Informații detaliate referitoare la versiunile utilizate aici ale normelor EN 62841 pot fi găsite în imaginea a declarației de conformitate.
Date privind zgomotul

WSR 900-PE
Nivelul puterii acustice (LWA)
99 dB(A)
Insecuritatea pentru nivelul puterii acustice (KWA)
5 dB(A)
Nivel presiunii acustice (LpA)
91 dB(A)
Insecuritatea pentru nivelul presiunii acustice (KpA)
5 dB(A)
Informaţii referitoare la vibraţii

WSR 900-PE
Valoarea emisiei vibraţiilor la tăierea cu ferăstrăul a plăcilor aglomerate (ah, B)
15,7 m/s²
Valoarea emisiei vibraţiilor la tăierea cu ferăstrăul a grinzilor din lemn (ah, WB)
22,8 m/s²
Insecuritatea (grinzi din lemn) (K)
2,8 m/s²
Insecuritatea (plăci aglomerate) (K)
1,5 m/s²

Modul de utilizare

Introducerea pânzei de ferăstrău

Utilizaţi numai pânze de ferăstrău cu cozi de fixare de 1/2".
Image alternative
  1. Verificaţi gradul de curăţenie a cozii de fixare a accesoriului de lucru, precum şi dacă aceasta este prevăzută cu puţină unsoare.
    • Curăţaţi şi gresaţi coada de fixare, dacă este necesar.
  2. Rotiţi şi imobilizaţi manşonul de blocare al mandrinei în sens anti-orar.
  3. Apăsaţi pânza de ferăstrău din partea din faţă în mandrină.
  4. Lăsaţi manşonul de blocare să gliseze înapoi.
    • Manşonul de blocare se fixează în poziţie cu zgomot perceptibil.
  5. Controlaţi prin tragere de pânza de ferăstrău dacă aceasta s-a fixat.

Extragerea pânzei de ferăstrău

Image alternative
  1. Rotiţi şi imobilizaţi manşonul de blocare al mandrinei în sens orar.
  2. Trageţi spre înainte pânza de ferăstrău din mandrină.
  3. Lăsaţi manşonul de blocare să gliseze înapoi.

Repoziţionarea papucului de apăsare

Prin repoziţionarea papucului de apăsare, se poate exploata optim lungimea pânzei de ferăstrău şi se poate uşura accesul la colţuri. Papucul de apăsare are poziţii de fixare la intervale de distanţă de 6 mm (¹⁵/₆").
Nu repoziţionaţi papucul de apăsare pe parcursul exploatării.
Image alternative
  1. Scoateţi fişa de reţea din priză.
  2. Extrageţi pânza de ferăstrău.
  3. Apăsaţi şi menţineţi opritorul papucului de apăsare.
  4. Introduceţi prin glisare papucul de apăsare în poziţia dorită.
  5. Eliberaţi opritorul papucului de apăsare.
  6. Controlaţi prin tragere de papucul de apăsare dacă acesta s-a fixat.

Montarea mânerului lateral

Image alternative
  1. Scoateţi fişa de reţea din priză.
  2. Extrageţi pânza de ferăstrău.
  3. Montaţi adaptorul de sus pe mânerul frontal.
  4. Introduceţi prin glisare mânerul lateral peste mandrină pe adaptor.
  5. Fixaţi mânerul lateral cu şurubul de fixare.

Poziţionarea mânerului lateral

Image alternative
  1. Scoateţi fişa de reţea din priză.
  2. Desfaceţi şurubul de fixare de pe mânerul lateral.
  3. Aduceţi mânerul lateral în poziţia dorită.
  4. Fixaţi mânerul lateral cu şurubul de fixare.

Conectarea/ deconectarea

ATENŢIONARE
Pericol de accidentare cauzat de avansul inerţial al ferăstrăului !
  • Ridicaţi produsul de pe piesa care se prelucrează numai când acesta a ajuns în stare de repaus complet.
  • Aşteptaţi până când produsul a ajuns în stare de repaus complet, înainte de a-l depune.
  1. Pentru a porni ferăstrăul longitudinal, acţionaţi siguranţa pentru transport şi comutatorul de comandă.
  2. Pentru a opri ferăstrăul longitudinal, eliberaţi comutatorul de comandă.

Activarea şi dezactivarea funcţiei de pendulare

Prin funcţia de pendulare, randamentul de tăiere în anumite materiale, de ex. materiale de lucru din lemn, poate fi ridicat.
Comutaţi funcţia de pendulare numai în stare de repaus a produsului.
Image alternative
  • Activaţi sau dezactivaţi funcţia de pendulare fixând comutatorul pentru cursa pendulantă în poziţia limită corespunzătoare.

Introducerea adaptorului pentru tăierea ţevilor

Image alternative
  1. Scoateţi fişa de reţea din priză.
  2. Extrageţi pânza de ferăstrău.
  3. Demontaţi papucul de apăsare, ţinând apăsat opritorul şi desprinzând papucul de apăsare.
  4. Introduceţi prin glisare adaptorul pentru tăierea ţevilor în ghidaj şi montaţi pânza de ferăstrău.
  5. Controlaţi prin tragere de adaptorul pentru tăierea ţevilor dacă acesta s-a fixat.
  6. Deschideţi complet clema cu şurub de la adaptorul pentru tăierea ţevilor.
  7. Aşezaţi lanţul adaptorului pentru tăierea ţevilor în jurul piesei care se prelucrează şi acroşaţi lanţul de adaptor.
    Între ferăstrău şi şurubul de strângere trebuie să fie un unghi de 45°.

Reglarea frecvenţei curselor

Reglajul recomandat al frecvenţei curselor este prezentat în tabelul de aplicaţii.
Image alternative
  1. Rotiţi regulatorul frecvenţei de pendulare şi reglaţi frecvenţa curselor între 1 (mică) şi 6 (mare).
  2. Apăsaţi comutatorul de comandă.
    • Se va regla frecvenţa preselectată a curselor.

Sisteme de reglare a frecvenţei curselor

Material prelucrat
Propunere de reglare a frecvenţei curselor
Lemn
5-6
Lemn cu cuie
5-6
Finisări interioare, zidărie uscată
3-4
Material plastic
3-4
Oţel
2-3
Metale neferoase
2-3
Aliaje uşoare
2-3
Oţel inoxidabil
1

Străpungerea cu ferăstrăul

ATENŢIONARE
Pericol de accidentare Pericol provocat de recul.
  • La străpungerea cu ferăstrăul asiguraţi partea din spate. Utilizaţi numai pânze de ferăstrău adecvate (cât mai scurte posibil).
Utilizaţi procedeul de străpungere cu ferăstrăul numai pentru materiale moi şi cu pânze de ferăstrău scurte. Aveţi posibilitatea de a utiliza produsul în două poziţii de penetrare prin tăiere diferite: În poziţie normală sau în poziţie întoarsă.
Image alternative
  1. Aşezaţi produsul cu marginea frontală a papucului de apăsare AVR pe piesa care se prelucrează.
  2. Acţionaţi siguranţa pentru transport.
  3. Apăsaţi comutatorul de comandă.
  4. Apăsaţi produsul ferm pe piesa care se prelucrează şi penetraţi cu el în materialul de bază prin micşorarea unghiului de sprijin.
    Este important ca produsul să funcţioneze înainte să apăsaţi pânza de ferăstrău pe materialul de bază, deoarece, în caz contrar, produsul se poate bloca.
  5. După ce aţi străpuns piesa care se prelucrează, aduceţi din nou produsul în poziţia de lucru normală (papucul de apăsare este aşezat plan pe toată suprafaţa) şi tăiaţi cu ferăstrăul de-a lungul liniei de tăiere.

Îngrijirea şi întreţinerea

Îngrijirea şi întreţinerea

ATENŢIONARE
Pericol de electrocutare! Îngrijirea şi întreţinerea cu fişa de reţea introdusă pot produce accidentări grave şi arsuri.
  • Înaintea tuturor activităţilor de îngrijire şi lucrărilor de întreţinere, scoateţi întotdeauna fişa de reţea!
Îngrijirea
  • Îndepărtaţi cu precauţie murdăria aderentă.
  • Curăţaţi fantele de aerisire cu multă atenţie, folosind o perie uscată.
  • carcasa numai cu o cârpă uşor umezită. Nu utilizaţi produse de îngrijire care conţin silicon, deoarece acestea pot ataca piesele din plastic.
Întreţinerea
ATENŢIONARE
Pericol de electrocutare! Reparaţiile executate impropriu la componentele electrice pot duce la accidentări grave şi la arsuri.
  • Efectuarea de reparaţii la părţile electrice este permisă numai electricienilor autorizaţi.
  • Verificaţi regulat la toate piesele vizibile dacă există deteriorări şi funcţionare impecabilă a elementelor de comandă.
  • În caz de deteriorări şi/ sau disfuncţionalităţi, nu puneţi produsul în exploatare. Dispuneţi imediat repararea la centrul de service Hilti .
  • După lucrările de îngrijire şi întreţinere ataşaţi toate dispozitivele de protecţie şi verificaţi funcţionarea.
Pentru o exploatare sigură utilizaţi numai piese de schimb şi materiale consumabile originale. Piese de schimb, materiale consumabile şi accesorii avizate de noi pentru produs găsiţi la centrul dumneavoastră Hilti Store sau la: www.hilti.group .

Asistenţă în caz de avarii

În cazul avariilor care nu sunt prezentate în acest tabel sau pe care nu le puteţi remedia prin mijloace proprii, vă rugăm să vă adresaţi centrul nostru de service Hilti .

Identificarea defecţiunilor

Avarie
Cauza posibilă
Soluţie
Maşina nu porneşte.
Alimentarea electrică de la reţea întreruptă
  • Introduceţi alt aparat electric şi verificaţi funcţionarea.
Cablul de reţea sau fişa defecte.
  • Încredinţaţi maşina pentru reparaţii numai centrelor de Service Hilti .
Comutatorul de comandă defect.
  • Încredinţaţi maşina pentru reparaţii numai centrelor de Service Hilti .
Aparatul nu debitează puterea maximă.
Cablul prelungitor prea lung sau cu secţiune prea redusă.
  • Utilizaţi numai cabluri prelungitoare avizate pentru domeniul aplicaţiei de lucru, cu secţiune suficientă.
Comutatorul de comandă nu este apăsat complet.
  • Apăsaţi complet comutatorul de comandă.
Pânza de ferăstrău nu se poate înlătura din mandrină.
Manşonul de blocare nu este rotit până la limită.
  • Rotiţi manşonul de blocare până la opritor şi extrageţi pânza de ferăstrău.
Funcţia de pendulare nu reacţionează
Comutatorul pentru cursa pendulantă nu se află pe funcţia de pendulare.
  • Poziţionaţi comutatorul pentru cursa pendulantă pe funcţia de pendulare. Funcţia de pendulare este sesizabilă numai pe parcursul tăierii cu ferăstrăul.
Papucul de apăsare sau adaptorul pentru tăierea ţevilor nu se pot îndepărta
Împiedicat de pânza de ferăstrău.
  • Îndepărtaţi pânza de ferăstrău şi apoi îndepărtaţi papucul de apăsare.
Tasta nu este apăsată complet.
  • Apăsaţi complet tasta şi îndepărtaţi pânza de ferăstrău.

Dezafectarea şi evacuarea ca deşeuri

Image alternative Maşinile Hilti sunt fabricate într-o proporţie mare din materiale reutilizabile. Condiţia necesară pentru reciclare este separarea corectă a materialelor. În multe ţări, Hilti preia maşinile dumneavoastră vechi pentru revalorificare. Solicitaţi relaţii la centrul pentru clienţi Hilti sau la consilierul dumneavoastră de vânzări.
Image alternative
  • Nu aruncați sculele electrice, aparatele electronice și acumulatorii în containerele de gunoi menajer!

Garanţia producătorului

  • Pentru relaţii suplimentare referitoare la condiţiile de garanţie legală, vă rugăm să vă adresaţi partenerului dumneavoastră local Hilti .

Declarație de conformitate

Declarație de conformitateProducătorul declară pe proprie răspundere că produsul descris aici corespunde legislației și normelor în vigoare.
Documentațiile tehnice sunt stocate aici:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, DE
Date despre produs
Ferăstrău longitudinal
WSR 900-PE
Generația
01
Număr de serie
1‒99999999999
Image alternative