- Acasă
- Hilti Prevenirea prafului
- Riscuri cauzate de expunerea la praf
RISCURI CAUZATE DE EXPUNEREA INTENSĂ LA PRAF
Praful reprezintă un pericol serios pentru fiecare persoană, inhalarea particulelor fine de praf putând avea consecințe grave pe termen lung, de la astm până la silicoză.
Ne bucură faptul că dorești să îți protejezi angajații de aceste riscuri, iar acest lucru este susținut și de legislația aflată în vigoare.
AFLĂ MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE:
CARE SUNT PARTICULELE PERICULOASE DE DE PRAF DIN ȘANTIERUL TĂU?
Praful generat în șantier se împarte în două mari categorii: praful grosier și praful fin. În timp ce praful grosier este înghițit și eliminat imediat, praful fin ajunge aproape neobservat în plămâni. Există diferențe chiar și în cazul prafului fin în ceea ce privește riscul asupra sănătății, deoarece particulele întâlnite frecvent pe șantier sunt cu siguranță mai periculoase decât praful obișnuit din casă format din celule epiteliale, fibre textile și substanțe similare inofensive.
În domeniul construcțiilor vorbim în primul rând de particule de cuarț, lemn sau azbest care pot deveni periculoase pentru muncitori. Aceste particule sunt cancerigene și pot provoca diverse forme de cancer la nivelul căilor respiratorii, plămâni și cavități nazale:
Particule de cuarț
…numit și siliciu cristalin. Sunt produse în timpul găuririi, tăierii și dăltuirii betonului, cărămizilor, ceramicii și gresiei, adică în aproape toate aplicațiile și în toate materialele de bază prezente pe șantiere, independent de sectorul de industrie și este foarte periculos. Acest praf determină apariția majorității cazurilor de silicoză.
Particule de lemn
….sunt produse în timpul tăierii cu fierăstrăul, forării și șlefuirii. În domeniul construcțiilor sunt generate în special în timpul lucrărilor cu gips-carton. Aceste particule sunt deseori subevaluate. În acest caz, praful de lemn și lemn dur, în special cel de fag sau de stejar poate provoca cancer la nivelul nasului și al cavităților nazale.
Particule de azbest
…apare în cazul lucrărilor de consolidare și poate provoca azbestoză. Această boală prezintă simptome similare cu cele pentru silicoză și poate cauza cancer la plămâni. În România, azbestul este interzis (producția, vânzarea și utilizarea) din 2005, însă există clădiri datate care documentează prezenta acestuia.
RISCURI PENTRU SĂNĂTATE
Știai că particulele fine de praf pot rămâne ani de zile în plămâni? Și că de acolo pot ajunge în sânge? Odată ajunse aici, efectele pe termen lung rezultate din expunerea prelungită la praf implică un risc ridicat de contractare a diabetului, de a apariție a unui atac cerebral sau a unui infarct. Cel mai des întâlnite sunt îmbolnăvirile de silicoză, iar pericolul cel mai mare este că deseori această boală este diagnosticată doar după câțiva ani. Este incurabilă și poate fi evitată doar prin măsuri preventive.
Silicoza:
Silicoza apare ca urmare a expunerii excesive la particule de bioxid de siliciu (=praf de cuarț) prezente în praful fine. Aceste particule pot fi foarte periculoase deoarece pătrund adânc în plămâni, depunându-se pe alveolele pulmonare. În timp creează astfel țesut cicatrizat care împiedică absorbția oxigenului în etapa de inspirare. Boala este incurabilă și poate fi ținută sub control doar printr-o diagnosticare din timp.
Soluțiile noastre pentru un mediu de lucru fără praf
Managementul prafului în aplicația de găurire
Soluții pentru colectarea prafului care păstrează șantierul curat și cantitatea de praf la limite minime în timpul găuririi betonului.
Află care sunt produseleManagementul prafului pentru aplicația de șlefuire
Soluții pentru colectarea prafului care permit șlefuirea betonului și altor materiale de construcție minerale fără praf.
Află care sunt produseleManagementul prafului pentru aplicația de tăiere
Soluții pentru colectarea prafului care permit tăierea lemnului și a materialelor pe bază de lemn fără praf.
Află care sunt produseleManagementul prafului pentru aplicația de tăiere și de șlițuire
Soluții pentru colectarea prafului care mențin șantierul fără praf în timpul tăierii sau șlițuirii betonului și a altor materiale de bază.
Află care sunt produseleDECLARĂ RĂZBOI PRAFULUI
În ciuda pericolului generat de praf, astăzi pe șantier acesta poate fi eliminat aproape complet folosind mijloacele operaționale corecte. Diverse aspiratoare care funcționează cu apă, vapori sau aer și care pot fi montate pe echipamentele dumneavoastră de lucru, elimină praful direct în locul în care acesta este produs. Uneori pot fi înlocuite aplicațiile care creează praf cu altele care ridică o cantitate mică de praf sau care nu ridică deloc praful.
*Chris Keen, Specialist în Igiena Muncii, Laborator pentru Sănătate și Siguranța Muncii
Nouă metode mai ușoare pentru a evita praful în zona de lucru:
CARE SUNT RISCURILE COMPANIEI TALE
Normele în vigoare
Dacă praful din șantier reușește să se acumuleze fără probleme, acest lucru nu are consecințe negative doar asupra muncitorilor. Societatea este responsabilă de menținerea anumitor măsuri de protecție pentru expunerea la praf, iar UE a stabilit directive stricte pe care toate țările trebuie să le aplice începând din Ianuarie 2020 în legislațiile lor. În cazul nerespectării acestor legi, se vor aplica sancțiuni considerabile, ajungând chiar și la închiderea șantierului.
Cât de bine cunoașteți legislația?Inamicul productivității
O expunere ridicată la praf conduce la scăderea productivității societății și a marjei de profit a propriilor proiecte. Aceasta este cauzată printre altele de timpul îndelungat alocat pe șantier pentru pregătire și monitorizare: curățarea și acoperirea/mascarea locurilor, precum și curățarea la finalul lucrării. Și chiar dacă aceste acțiuni suplimentare sunt respectate cu strictețe, pot apărea daune ulterioare pentru care firma va fi responsabilă.
Cu managementul prafului veți economisi timp și bani